Skip to main content
Panoramska slika grada

Publikacije

Zbornik O skupnosti in dezinstitucionalizaciji onkraj obstoječih vrtov in vrtičkov.

Ur./Ed. Sonja Bezjak, 2022, Trate: Muzej norosti. E-zbornik. Trate : Muzej norosti, 2022

V zborniku najdete znanstvene in strokovne članke ter razmišljanja o tem, kaj še manjka v skupnosti, da bi lahko govorili o solidarnosti, življenju v skupnosti in da bi se ljudje, ki zaradi oviranosti in onemogočanja živijo v institucijah, od tam lahko vrnili, in da drugim, ki še živijo doma, tja ne bi bilo treba oditi. Članki in razmišljanja so nadaljevanje in nadgradnja razprav, ki smo jih začeli na konferenci Alpe Adria Donava mreže za dezinstitucionalizacijo junija 2021 na gradu Cmurek na Tratah. Dostopen je na povezavi.

Zgodba o neustrašnem Miodelicusu iz skrivnostnega sveta reke Mure

Monika Bezjak, Trate: Muzej, norosti, 2020. [Tiskana izdaja]

Zgodba o Miodelicusu je nastala po srečnem spletu dogodkov. Na sprehodu ob reki Muri je ribič našel več milijonov let star fosil - lopatico delfina iz obdobja miocena. Ker je avtorica svoja otroka želela podučiti o pomembnosti najdbe, jima je napisala zgodbo. Da bi otrokoma šla še bolje v uho, jo je opremila še z delfinčkovo pesmijo.

Zgodba o delfinu nas popelje v miocen, za mnoge precej oddaljeno geološko dobo, ter nam pripoveduje o nastanku fosilov in življenju ob reki Muri, kakršnega poznamo danes. Knjiga je dvojezična, bralci jo lahko preberejo v slovenskem in nemškem jeziku.

»Reka Mura, ni navadna reka. Po vsaki povodnji razkrije kaj novega.« Prisluhnite ji!

Knjiga je na voljo v Muzeju norosti.

Norost in ustvarjalnost? Simpozij, razstava, dnevnik. Wahnsinn und Kreativität? Symposium, Ausstellung, Tagebuch. (19. 6. - 30. 7. 2015)

“Publikacija predstavlja premišljevanje o pojmu norosti na področju umetnosti in avtorski fotografski pogled na razstavo del, ki so jih slovenski in avstrijski umetniki izbrali iz svojega depoja z idejo, da se navezujejo na pojem norosti in jo postavili v gradu Cmurek v organizaciji Muzeja norosti. Tridnevni simpozij je skušal ozavestiti javnost in tudi same umetnike o nujnosti in potrebi po tako imenovani »norosti« v umetnosti, o njenih različnih pozitivnih in negativnih vidikih v javni in intimni sferi.” Saša Bezjak.

Publikacija je dostopna na povezavi.

Publikacija je nastala v okviru projekta Norost in ustvarjalnost?, ki ga je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. E-verzija. Trate: Muzej norosti, 2015.

Sign up for our newsletter
 

If you would like to keep informed about our upcoming events, send us your e-mail address.
 

We will include you in our mailing list for News from the Museum of Madness. Your address will not be shared or used for any other purpose. You can also cancel your subscription to the Newsletter at any time by letting us know at info@muzejnorosti.eu and we will delete your address from our mailing list. Thank you for your trust.

Select the language of the newsletter