Skip to main content
Gotska arhitektura v Sloveniji na gradu Cmurek

Gotska arhitektura v Sloveniji

Stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu Cmurek in dopolnjuje v lanskem letu postavljeno stalno razstavo Romanska arhitektura na Slovenskem.

Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov. Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen.

Ob stoti obletnici rojstva dr. Ivana Komelja (1923–1985), uglednega umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in prvega sistematičnega raziskovalca grajske arhitekture in gotske arhitekture na Slovenskem, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju z Muzejem norosti razstavo znova predstavlja javnosti. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje gotske arhitekture v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja in s postavitvijo na Tratah obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja. Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot šesto cerkva in okoli dvesto gradov in dvorov, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.

 

Oglejte si video posnetek okrogle mize o gotski arhitekturi, 27. maja 2023

 

logo MAOministrstvo za kulturo
Gotska arhitektura v Sloveniji na gradu Cmurek

Sign up for our newsletter
 

If you would like to keep informed about our upcoming events, send us your e-mail address.
 

We will include you in our mailing list for News from the Museum of Madness. Your address will not be shared or used for any other purpose. You can also cancel your subscription to the Newsletter at any time by letting us know at info@muzejnorosti.eu and we will delete your address from our mailing list. Thank you for your trust.

Select the language of the newsletter