Skip to main content
zadnji graščaki trat

Romanika na Slovenskem

Prvo razstavo romanske arhitekture na Slovenskem sta pripravila vodilna raziskovalca romanske arhitekture dr. Marijan Zadnikar in dr. Ivan Stopar konec osemdesetih let 20. stoletja.

Prvo razstavo romanske arhitekture na Slovenskem sta pripravila vodilna raziskovalca romanske arhitekture dr. Marijan Zadnikar in dr. Ivan Stopar konec osemdesetih let 20. stoletja. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje romanske arhitekture v Sloveniji v desetletjih po drugi svetovni vojni. Na Cmurek smo jo postavili v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, da bi obenem spomnili na življenje in delo akademika dr. Marijana Zadnikarja, ki je v sklopu prvih znanstvenih raziskav romanske arhitekture na slovenskih tleh začel raziskovati prve začetke gradu Cmurek. Ta je bil v 12. stoletju eden najpomembnejših romanskih gradov v slovenskem prostoru in se je odlikoval tudi s prepoznavnimi umetniškimi stvaritvami, od katerih sta še danes ohranjena reliefa pleteninasta ornamentika in zmaj, ki požira človeka.

Sign up for our newsletter
 

If you would like to keep informed about our upcoming events, send us your e-mail address.
 

We will include you in our mailing list for News from the Museum of Madness. Your address will not be shared or used for any other purpose. You can also cancel your subscription to the Newsletter at any time by letting us know at info@muzejnorosti.eu and we will delete your address from our mailing list. Thank you for your trust.

Select the language of the newsletter